САЩ обсъждат с Украйна разширяване на обхвата на ударите по Русия

Вашингтон коригира политиката си в Киев, с промяна на условията на бойното поле

Новини
09:54 - 04 Юни 2024
1876
САЩ обсъждат с Украйна разширяване на обхвата на ударите по Русия

"Съединените щати коригират своята политика в Украйна, включително използването на американски оръжия, с промяната на условията на бойното поле. Това е заявил пред репортери Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, предава ТАСС, като се позоваха на брифинг на Джон Кърби.

"Няма да изпреваря решения, но с напредването на тази война условията на бойното поле се промениха и сменихме нашия подход в подкрепа на Украйна и не очаквам този подход да се промени през следващите седмици или месеци. Ще видим как ще се развие ситуацията", е коментирал Кърби, отговаряйки на въпроса дали Белият дом ще вземе решение за евентуално разширяване на зоната на атаки срещу Руската федерация с американско оръжие.

"Разбира се, ще обсъдим това с украинците, не мога да кажа сега дали това ще доведе до някакви допълнителни промени в политиката за използването на американски оръжия", е добавил говорителят на Белия дом. Кърби е уверил, че САЩ няма да се откажат от подкрепата си за Украйна.

Представителят на Белия дом е припомнил, че Вашингтон не е разрешил използването на американски тактически балистични ракети ATACMS за нанасяне на удари по руска територия. "Нашата политика по отношение на забраната за използване на ATACMS или удари на далечни разстояния в Русия не се е променила", категорично е подчертал той.