САЩ обвини Москва в депортиране на хиляди украинци в Русия

Киев посочи цифрата от 1,2 милиона души, депортирани от Москва

САЩ
17:23 - 13 Май 2022
2951
САЩ обвини Москва в депортиране на хиляди украинци в Русия

Съединените щати обвиниха руската армия, че "насилствено" е прехвърлила "няколко хиляди" украинци в Русия от началото на войната. Често пъти това става чрез "филтрационните лагери", изградени от руските сили в окупираните територии, където украинците са подложени на "грубо" отношение.

Киев посочи цифрата от 1,2 милиона души, депортирани от Москва в Русия. Украинските власти също осъждат и самите „филтрационни лагери“, оприличавайки ги на концлагери на XXI век.

„Съединените щати изчисляват, че руските сили са прехвърлили най-малко няколко хиляди украинци в тези „филтрационни лагери“. Други няколко десетки хиляди по най-ниска оценка са изпратени в Русия или в контролирани от нея територии, понякога без да кажат на евакуираните коя е тяхната крайна цел“, каза посланикът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Майкъл Карпентър в четвъртък. 

"Само от Мариупол, стратегически пристанищен град, който сега е почти напълно контролиран от Русия, ние смятаме, че руските сили са изселили насилствено няколко хиляди цивилни на руска територия“, добави той в реч, произнесена във Виена, според стенограмата, публикувана от Държавния департамент на САЩ.