САЩ обвиниха Орбан, че помага на Путин

На този фон лидерите на страните от ЕС ще се съберат отново в Брюксел следващата седмица

САЩ
10:34 - 26 Януари 2024
2255
САЩ обвиниха Орбан, че помага на Путин

Посланикът на САЩ в Унгария обвини премиера Виктор Орбан, че провежда "измислена външна политика", която обслужва интересите на Кремъл и вреди на единството на НАТО, съобщава "Файненшъл таймс".

Дейвид Пресман заяви, че подходът на унгарското правителство към международните въпроси се основава на "въображаеми нашественици" и "измислена унгарофобия". Той служи на вътрешнополитическите цели на Орбан и обяснява някои от неговите политически позиции, отбеляза Пресман. "Но в края на деня това е измислица".

Той разкритикува Орбан и за "активното участие" в предизборната кампания в САЩ с откритата си подкрепа за Доналд Тръмп и призиви към президента Джо Байдън да се оттегли, като подчерта, че това "не е нещо, което очакваме от съюзниците".

Решението на унгарското правителство да политизира двустранните си отношения със съюзниците, включително със САЩ, го остави "по-изолирано и по-само, отколкото е било от много дълго време".

Необичайно откровеният коментар на американския посланик разкриват разочарованието сред страните членки на НАТО и ЕС относно усилията на Орбан да осуети по-нататъшната помощ от Съюза за Украйна и бавенето му с ратифицирането на членството на Швеция в Алианса, както и отслабването на демократичните стандарти и върховенство на закона в Унгария.

Във вторник Унгария стана последната страна членка, която все още не е ратифицирала присъединяването на Стокхолм към НАТО, след като турските депутати гласуваха "за" това. Орбан твърди, че е ангажиран с членството на скандинавската страна, но е поканил своя шведски колега Улф Кристершон в Будапеща, за да "преговарят".

На този фон лидерите на страните от ЕС ще се съберат отново в Брюксел следващата седмица, за да се опитат да постигнат споразумение за финансирането на Киев, след като миналия месец Орбан наложи вето на четиригодишен план за подкрепа в размер на 50 милиарда евро.

"Когато погледнете външната политика на Унгария, независимо дали предполага повдигане на въпроси относно присъединяването на Украйна към ЕС, възпрепятстване на усилията за предоставяне на финансова помощ на Украйна, среща с Владимир Путин, съпротива на усилията за диверсификация на руската енергия, съпротива на постоянните усилия за близки платформи на Кремъл вътре в Унгария, всички те имат нещо общо. И това е нещо, което оставя Унгария по-изолирана от нейните партньори в НАТО и ЕС", изтъкна Пресман.

"Тези политически избори несъмнено са полезни за Путин и вредят на старателните усилия да запазим съюза и нашите партньори заедно, за да устоим пред лицето на неговата агресия".

Посланикът добави, че "пропагандата и дезинформацията на Кремъл" се разпространяват "редовно" от унгарските медии, контролирани или подкрепяни от правителството.

Един пример за това е странно твърдение, направено от Орбан миналия месец, че милиарди евро от фондовете на ЕС, дължими на Унгария, но блокирани от Брюксел поради опасения за върховенството на закона, могат вместо това да бъдат изпратени в Украйна, като крайната полза ще е за американските производители на оръжие, отбеляза Пресман.

"Където има американци, има пари, а където има месо, има и мухи", заяви Орбан.

Подобно твърдение "може да дойде от пропагандата на Кремъл" и е "повече от жалко", категоричен бе Пресман.

Той посочи, че САЩ се грижат за Унгария и я смятат за съюзник, но е много необичайно да има такъв, който отказва да се ангажира с опасенията за сигурността на Вашингтон. Правителството на Орбан "би предпочело да изчака настоящата администрация".