САЩ обявиха допълнителна помощ за Киев

Зеленски се надява ЕС да започне и преговори за членство

Актуални новини
10:05 - 27 Октомври 2023
1462
САЩ обявиха допълнителна помощ за Киев

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски изрази надежда за решение на ЕС да започне преговори за членство на Украйна, както и даде пример за напредъка на Киев:

"Днес подписах един от най-важните закони по пътя към преговорите - Закона за политическите лица. Той засилва фискалния контрол върху ключови държавни служители и народни представители. Законът е ясен сигнал, че Украйна приема сериозно задачите си по пътя към ЕС и прави работата на институциите максимално прозрачна".

Междувременно - Унгария призова европейските лидери да договорят прекратяване на огъня и мирни преговори в Украйна - преди да мислят за допълнително финансиране на Киев.

Унгария се очаква да наложи вето на предложението на Комисията за допълнителни 50 милиарда евро за Киев по време на преразглеждането на бюджета на Европейския съюз.

Междувременно САЩ обявиха допълнителна помощ за Украйна на стойност 150 милиона долара.

Помощта включва допълнителни боеприпаси за изпратените на Киев съвременни системи за противоракетна отбрана, както и ракети за противовъздушна отбрана "Стингър" и муниции за реактивни системи за залпов огън, уточниха от Пентагона.

Най-новият пакет включва и противотанкови системи "Джавлин", както и над 2 милиона патрона за малокалибрено оръжие и екипировка за бой в зимни условия.

В Туитър американският държавен секретар Антъни Блинкън написа, че "новият транш оръжия и оборудване ще помогне за напредъка на Украйна на бойното поле".