САЩ обявиха условията за присъединяване на Украйна към НАТО

Украйна
12:57 - 09 Април 2024
2896
САЩ обявиха условията за присъединяване на Украйна към НАТО

Украйна може да се присъедини към НАТО само след края на войната, разпалена от Руската федерация. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

На въпроса дали е имало обсъждане на графика за влизане на Украйна в Алианса, той отговори: "Няма да има. Нищо не се е променило по отношение на одобряването на графика. Той все още зависи от края на войната".

"В крайна сметка това е процес, който ще се придвижи напред след края на този конфликт", каза говорителят на Държавния департамент, цитиран от УНИАН.

В същото време той уточни, че Вашингтон е изразил позицията си по този въпрос и тя остава непроменена.

Освен това Милър припомни, че Украйна е била обсъдена на последната министерска среща на НАТО в Брюксел миналата седмица, на която участва и Мария Габриел. Въпросът е бил обсъден и по време на срещата между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Лидерите на НАТО се събират на среща на върха през юли във Вашингтон, за да отбележат 75-ата годишнина на военния съюз. Ню Йорк таймс пише, че Украйна се е надявала да получи официална покана за присъединяване към Алианса, но това едва ли ще се случи на срещата това лято.

В същото време вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина заяви, че всички водещи съюзници на Киев, с изключение на двама, подкрепят идеята за предоставяне на Украйна на официална покана за присъединяване към НАТО.