САЩ официално напуснаха Парижкото споразумение за климата

Решението бе обявено още през юни 2017 г., но влезе в сила едва сега

Новини
12:42 - 04 Ноември 2020
1374
САЩ официално напуснаха Парижкото споразумение за климата

Излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата от днес вече е факт. Президентът Доналд Тръмп за първи път огласи решението за напускане през юни 2017 г., а през ноември 2019 г. Вашингтон уведоми официално ООН, че стартира процедурата по този въпрос, съобщи „Дойче веле”, цитирано от БГНЕС.

Като основание за взетото решение Тръмп посочи „несправедливите икономически ограничения, с които то натоварва американските работници, бизнесмени и данъкоплатци”. Той подчерта, че предприема тази стъпка в интерес на американските компании, които работят в областта на добива на полезни изкопаеми.

Съединените щати станаха първата държава, напуснала споразумението. Държавният департамент предупреди, че Вашингтон не възнамерява да се отказва от пълния обем политически възможности и не изключва да се върне към изпълнение на споразумението, ако успее да договори по-изгодни за себе си условия.

Парижкото споразумение по климата беше прието на 12 декември 2015 г. на мястото на Протокола от Киото, чийто срок изтича тази година. Споразумението е подписано от 196 държави, които поемат отговорността „колкото е възможно по-скоро да достигнат пика на отделяне на парникови газове”, независимо от степента на икономическото си развитие, и да започнат интензивно тяхното съкращаване. Целта е през втората половина на това столетие да се достигне баланс между обема на отделените газове и абсорбираните по естествено път, т.е. от моретата и горите.