САЩ ограничават вноса от още три китайски компании

САЩ
13:40 - 27 Септември 2023
1602
САЩ ограничават вноса от още три китайски компании

Съединените щати ограничиха вноса от още три китайски компании във вторник като част от усилията да премахнат стоките, произведени с принудителен труд на уйгурските малцинства, от веригата за доставки на САЩ, предава "Ройтерс".

Xinjiang Tianmian Foundation Textile Co Ltd, Xinjiang Tianshan Wool Textile Co. Ltd и Xinjiang Zhongtai Group Co. Ltd бяха добавени към списъка на субектите на уйгурския закон за предотвратяване на принудителния труд, според правителствена публикация, с което общият брой на компаниите в списъка достигна 27.

Трите компании бяха определени в резултат на техните бизнес практики, включващи уйгурски малцинства и други преследвани групи, се казва в изявление на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

"Ние не толерираме компании, които използват принудителен труд, които злоупотребяват с човешките права на хората, за да печелят", каза в изявлението министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Трите компании са определени да работят с правителството на Синдзян за набиране и транспортиране, приютяване или използване на принудителен труд на уйгури, казахи, киргизи или членове на други преследвани групи извън региона, казаха Съединените щати.

Говорител на китайското външно министерство нарече обвиненията за принудителен труд в Синцзян "лъжата на века", добавяйки, че те са насочени към дискредитиране на Китай и потискане на неговото развитие.

"По същество (САЩ) подкопава просперитета и стабилността на Синцзян, ограничава развитието на Китай и унищожава международните търговски правила и пазарния ред", каза говорителят Уан Уенбин на брифинг за пресата.

Xinjiang Tianmian Foundation Textile Co произвежда прежди и други текстилни продукти, се казва в изявлението на САЩ. Xinjiang Zhongtai Group Co произвежда и продава поливинилхлорид (PVC) и други текстилни, химически и строителни материали. Xinjiang Tianshan Wool Textile Co продава облекла от кашмир и вълна, наред с други продукти.

Всички компании са базирани в Синдзян. Всички те не отговориха веднага на исканията за коментар.