САЩ ограничиха безвизовия режим за унгарците

САЩ
13:17 - 01 Август 2023
2321
САЩ ограничиха безвизовия режим за унгарците

Във вторник Съединените щати наложиха ограничения за притежателите на унгарски паспорти по своята програма за премахване на визите, заявявайки, че Будапеща не е разгледала уязвимостите в сигурността, многократно изтъквани от Вашингтон, предава Ройтерс.

Отношенията между двете правителства напоследък бяха обременени от забавянето на парламентарното гласуване от Будапеща за присъединяването на Швеция към НАТО и ограничаването на правата на ЛГБТ-хората от националистическото правителство на премиера Виктор Орбан.

В изявление посолството на САЩ в Будапеща заяви, че периодът на валидност, предлаган на унгарците в рамките на електронната система за разрешение за пътуване (ESTA), ще бъде незабавно намален от две години на една година и че само единични посещения ще бъдат разрешени съгласно системата, а не многократни посещения.

Унгария предостави гражданство на около един милион души между 2011 г. и 2020 г. - предимно етнически унгарци, живеещи в съседни държави - "без адекватни мерки за сигурност за проверка на самоличността им", каза посолството на САЩ.

Предоставянето на гражданство беше политически ход на Орбан, който му спечели гласове на последващите избори.

Високопоставен служител на правителството на САЩ каза, че промените не се отнасят за никой от останалите 39 участници в Програмата за премахване на визите и са "единствено за Унгария".

"Има системен проблем, който е, че стотици хиляди паспорти са били издадени между 2011 г. и 2020 г. без въведени изисквания за проверка на самоличността", каза служителят.

На въпрос дали мярката е свързана с други въпроси, които са предизвикали търкания между двете правителства, служителят каза: "Съединените щати уважават избора на Унгария", добавяйки обаче, че стъпката не трябва да се тълкува като послание за други въпроси.

Служителят каза, че уязвимостите в сигурността в Унгария са били идентифицирани много преди нахлуването на Русия в Украйна.

Ограниченията бяха въведени ден след като управляващата партия на Орбан Фидес бойкотира парламентарна сесия, свикана от опозиционните партии за гласуване на кандидатурата на Швеция за НАТО. Гласуването в крайна сметка не се проведе.

През 2014 г. Съединените щати забраниха на шестима унгарци да влизат в САЩ като предупреждение към предишното правителство на Орбан да се откаже от политиките, които заплашваха да подкопаят демократичните ценности.