САЩ остават отворени при втора Covid вълна

Актуални новини
20:56 - 22 Май 2020
3011
САЩ остават отворени при втора Covid вълна

САЩ няма да въвеждат ограничения, ако в страната се разрази втора вълна на коронавируса, обяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от информационните агенции.

"Ще гасим пожарите, няма да затваряме страната, ще гасим огъня ", заяви той по повод потенциална втора вълна на заразата." Независимо дали има пламък или жарава, ще ги изгасим", каза Тръмп по време на визита в автозавод в щата Мичиган.В предприятието в момента се произвеждат респиратори и лични предпазни средства. По време на посещението си Тръмп беше без предпазна маска, с което предизвика множество въпроси. Пред журналистите президентът обясни: "Носех маска преди малко. Не исках да доставя на медиите удоволствието да я видите".

Всички 50 американски щата разхлабиха въведените заради корнавируса ограничения. Щатите, ръководени от представителите на Републиканската партия, искат по-бързо да се върнат към нормалния живот от тези, които са оглавявани от демократи.

По повод облекчаването на рестрикциите икономическият съветник на Тръмп, Питър Наваро, заяви, че блокирането на икономиката „косвено“ ще убие повече хора от COVID-19. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин също заплаши с риск от „трайни щети“ икономиката на САЩ, ако мерките не бъдат премахнати скоро.

Въпреки изявленията на президента, повечето от щатските власти сами решават какви икономически мерки да въвеждат в борбата с COVID-19. Решенията за евентуално ново блокиране на икономиката трябва да се вземе от тях, а не от Белия дом, отбелязват американските медии.

В туитър Тръмп обяви, че с 3-дневен траур ще бъде почетена паметта на жертвите на коронавируса в САЩ, които са над 94 000 души. "Ще спусна  наполовина знамената по всички федерални сгради и национални паметници в следващите три дни в памет на американците, които сме загубили от коронавируса", написа той.