САЩ оставили военно оборудване за 7 млрд. долара в Афганистан

САЩ
11:09 - 28 Април 2022
1303
САЩ оставили военно оборудване за 7 млрд. долара в Афганистан

Военно оборудване за около 7 млрд. долара, което Съединените щати са прехвърляли на афганистанското правителство в продължение на 16 години, е останало в Афганистан, след като САЩ се изтеглиха от страната през август. Това показва доклад на Пентагона, изготвен по искане на Конгреса, съобщава Си Ен Ен.

В момента това оборудване се намира в страна, която се контролира от същия враг, който САЩ се опитваха да прогонят през последните две десетилетия - талибаните.

От доклада става ясно още, че американското министерство на отбраната не планира да се върне в Афганистан, за да "прибере или унищожи" оборудването.

Според доклада САЩ са предоставили на афганистанските национални сили за отбрана и сигурност оборудване на обща стойност 18,6 млрд. долара в периода от 2005 г. до август 2021 г.

От тази обща сума оборудване на стойност 7,12 млрд. долара е останало в Афганистан след изтеглянето на американските части на 30 август 2021 г. То включва самолети, боеприпаси "въздух-земя", военни превозни средства, оръжия, комуникационно оборудване и други материали.

В доклада се посочва и че пет хеликоптера Ми-17, които са били в Афганистан, са били официално прехвърлени в Украйна през 2022 г., въпреки че те вече са били там за поддръжка, преди САЩ да напуснат Афганистан.

Пентагонът уведоми Конгреса за намерението си да прехвърли хеликоптерите през януари 2022 г., преди да започне руската инвазия в страната, а Украйна подписа писмо за приемането им на 11 март.