САЩ отделят 414 милиона долара хуманитарна помощ за Конго

САЩ
12:15 - 07 Август 2024
366
САЩ отделят 414 милиона долара хуманитарна помощ за Конго

САЩ заявиха в сряда, че ще предоставят близо 414 милиона долара хуманитарна помощ за Демократична република Конго, предава "Ройтерс".

Посланикът на САЩ в Агенциите на ООН за прехрана и земеделие, Джефри Прескот, заяви в интервю, че значителна сума от тези пари ще отидат за агенции на ООН и групи за помощ, осигуряващи спешна хранителна помощ, здравеопазване и хранителна подкрепа, подслон, вода, канализация и хигиена.

"Това финансиране включва и пряка подкрепа на селскостопански стоки от американски фермери", каза Прескот, който официално ще обяви помощта в Киншаса в сряда с посланика на САЩ в ДРК Луси Тамлин.

Общото американско финансиране за ДРК от октомври достига 838 милиона долара, каза Прескот.

Армията на Конго се сражава с бунтовниците М23 от 2022 г. насам, като подновените боеве в източната част на страната прогониха повече от 1,7 милиона души от домовете им, а общият брой на разселените достигна рекордните 7,2 милиона, според оценки на ООН.

Призивът на ООН за помощ от 2,6 милиарда долара за ДРК тази година е финансиран само на една трета, а Световната здравна организация предупреди миналия месец, че повече от един милион деца са изложени на риск от остро недохранване в Конго.

Прескот каза, че се надява финансирането от САЩ да насърчи други страни също да засилят помощта си за ДРК.

САЩ също ще осигурят 10 милиона долара за здравна помощ и ще дарят 50 000 ваксини за маймунска шарка (mpox), каза Прескот.

Сегашната епидемия в Конго вече е регистрирала около 27 000 случая и е взела повече от 1100 живота, повечето от които деца, от началото на 2023 г.