САЩ отказаха виза на Анатолий Карпов

Големият гросмайстор чака от март отговор на молбата да посети Щатите

Новини
08:44 - 22 Август 2019
1861
САЩ отказаха виза на Анатолий Карпов

Руският шахматен гросмайстор Анатолий Карпов не може да си изкара американска виза вече няколко месеца, пише Ройтерс. 

Приятел на Карпов, който има школа за шахмат в Ню Йорк, го поканил да преподава по време на летните лагери на школата. 

68-годишният Анатолий Карпов, който е считан за един от най-великите играчи на нашето време, регулярно е посещавал Съединените щати от 1972 г. 

Карпов е подал молба за виза още през март и досега чака отговор, казва неговия приятел, гросмайстор Максим Длуги. "Той внезапно беше повикан на интервю в посолството и го попитали: Ще се срещате ли с американски сенатори и конгресмени? Това трябва да се провери", разказва Длуги. 

Служители в кабинетите на американската депутатка Каролин Малоуни и американския сенатор Чък Шумър се свързали с американското посолство в Москва от името на Карпов, за да питат какво става с визата му, предаде БГНЕС. 

От посолството им казали, че молбата все още се обработва и "към момента няма нужда г-н Карпов да предоставя допълнително документи". 

Анатолий Карпов беше световен шампион по шах от 1975 до 1985 г. От върха го измести Гари Каспаров, в едни от най-известните партии по шах на нашето време. 

Дулги казва, че Карпов обучава млади шахматисти в Съединените щати в последните две години и никога не е имал проблем с получаването на виза.