САЩ отказва виза на приятелката на Борис Джонсън

Вероятната причина за забраната е посещение на Кери Саймъндс в непризнатата държава Сомалиленд

Новини
22:00 - 21 Август 2019
3862
САЩ отказва виза на приятелката на Борис Джонсън

Съединените щати отказаха виза на приятелката на британския премиер Борис Джонсън Кери Саймъндс, съобщават „Дейли мейл” и БГНЕС. Вероятната причина за крайната мярка е нейно пътуване до непризнатата държава Сомалиленд през миналата година.

Саймъндс е трябвало да посети САЩ за да проведе срещи, свързани с работата на природозащитната организация „Oceana”. Дамата е подала заявление за работна виза, но имиграционната служба е отхвърлила искането й.

Приятелката на Джонсън най-вероятно е разгневила американските власти с петдневното й пътуване до Източна Африка заедно с родения в Сомалия социална активистка Нумко Али, известна с кампанията си срещу женското обрязване. Двете посещават Сомалиленд – северна територия, обявила независимост от Сомалия през 1991 година, но непризната в международен план.

По време на визитата й Саймъндс се среща с с лидера на Сомалиленд Муса Бихи Абди, с когото обсъждат проблемите на жените и замърсяването на моретата. Великобритания не е признала независимостта на Сомалиленд, но поддържа контакти с правителство там.

Възможно е ако Саймъндс се е регистрирала в електронната система за авторизация на пътувания ESTA, която позволява на поданици на Обединеното кралство да извършват краткосрочни безвизови пътувания до САЩ, системата да е отказала автоматично влизане в страната.

През 2016 г. във формуляра на ESTA е добавен въпрос за посещения в Иран, Ирак, Сирия, Судан, Либия, Сомалия или Йемен. Ако кандидатът отговори положително на този въпрос, системата може да генерира отказ.