САЩ отново затварят границите си за европейци

Актуални новини
11:42 - 25 Януари 2021
1612
САЩ отново затварят границите си за европейци

Президентът на САЩ Джо Байдън ще върне забраната за влизане в страната на чужденци, които наскоро са били в Бразилия, Великобритания, Ирландия и 26 държави от Шенгенската зона. Позовавайки се на висш представител на общественото здравеопазване на САЩ, "Ройтерс" съобщи, че новият президент ще наложи подобна забрана и за влизащите от ЮАР, като тя ще влезе в сила в края на тази седмица. 

На 18 януари бившият президент на страната Доналд Тръмп издаде заповед, с която отмени ограниченията за Бразилия и Европа. Тази заповед имаше временен характер и във вторник, 26 януари, се очакваше тя да бъде удължена.

Байдън обаче е твърдо решен да отмени това решение като част от агресивния си подход в борбата с коронавируса. 

Някои здравни представители се тревожат, че ваксините може да не бъдат ефикасни срещу щама от ЮАР, който увеличава вероятността от повторна зараза. Затова чужденците от тази страна също ще бъдат лишени от достъп до американска земя.

Щамът от африканската държава, известен като 501Y.V2, е 50% по-вирулентен и е засечен вече в най-малко 20 държави. Вариантът все още не е засечен в САЩ, но най-малко 20 американски щата са регистрирали британския вариант, известен като B.1.1.7. Ваксините изглежда са ефикасни срещу британските мутации.