САЩ отпуска още $90 млн. за разминиране на Украйна

Украйна
11:47 - 10 Август 2022
1882
САЩ отпуска още $90 млн. за разминиране на Украйна

Държавният департамент на САЩ обяви намерението си да предостави 89 млн. долара на Украйна през 2022 г., специално за да помогне на правителството в Киев да се справи с „неотложните хуманитарни предизвикателства, породени от остатъчните експлозиви от бруталната и агресивна война на Русия“.

„Незаконното и непровокирано по-нататъшно нахлуване на Русия в Украйна затрупа огромни територии от страната с противопехотни мини, невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства.  Гротескното използване на самоделни взривни устройства по начина, по който наблюдаваме в Украйна от страна на руските войски, преди се свързваше само с „Ислямска държава“ в Сирия“, пише в официалното съобщение в сайта на Държавния департамент.

„Тези взривни опасности блокират достъпа до плодородни земеделски земи, забавят усилията за възстановяване, пречат на разселените общности да се завърнат по домовете си и продължават да убиват и осакатяват невинни украински цивилни граждани“, гласи още то.

Правителството на Украйна изчислява, че 160 000 квадратни километра от земята ѝ може да са минирани. Затова с помощта от САЩ ще бъдат изпратени приблизително 100 екипа за разминиране и ще бъде подкрепен мащабен проект за обучение и укрепване на капацитета на правителството на Украйна за разминиране и обезвреждане на взривни вещества.

От 1993 г. насам САЩ са инвестирали над 4,2 милиарда долара за безопасно обезвреждане на противопехотни мини и взривни оръжия, както и за обезопасяване и безопасно обезвреждане на малки оръжия, леки въоръжения и боеприпаси в повече от 100 държави и територии.  Съединените щати са най-големият финансов поддръжник на унищожаването на конвенционални оръжия в света.