САЩ оттеглиха офертата си към Турция за "Пейтриът"

От своя страна Анкара многократно увери, че няма да се откаже от закупуването на С-400

Новини
08:14 - 23 Август 2019
1840
САЩ оттеглиха офертата си към Турция за "Пейтриът"

САЩ оттеглиха официално предложението си са продаде на Турция системите за противоракетна отбрана "Пейтриът" като алтернатива на руските противовъздушни системи С-400, съобщава "Спутник".

"Неколкократно обяснихме на Турция, че последната ни оферта за продажба на системите "Пейтриът" ще бъде оттеглена, ако приемат доставката на С-400. Предложението ни за "Пейтриът" изтече", заяви източник на американското правителство.

През юли Русия започна да доставя на Турция части за противовъздушните системи С-400 съгласно договор за 2,5 млн. долара, подписан през декември 2017 г.

Покупката на С-400 породи напрежение между Анкара и Вашингтон, който настоя Турция да се откаже от руското въоръжение и вместо С-400 да закупи американските системи "Пейтриът".

САЩ неколкократно заплаши Турция, че ще й наложи санкции и ще прекъсне доставката на американските изтребители Ф-35, ако Анкара не се откаже от покупката на руските С-400. Пентагонът заяви, че ще изключи Турция от програмата за производство на изтребителите Ф-35 до март догодина.

От своя страна Анкара, член на НАТО, многократно увери, че няма да се откаже от закупуването на С-400 независимо от натиска на САЩ, който предупреждава, че руските системи не са съвместими със стандартите на Атлантическия алианс.От своя страна Анкара, член на НАТО, многократно увери, че няма да се откаже от закупуването на С-400