САЩ отварят посолство на Малдивите и критикуват Китай

Държавният секретар посети и Индия заедно с министъра на отбраната Марк Еспър

Свят
16:39 - 28 Октомври 2020
1003
САЩ отварят посолство на Малдивите и критикуват Китай

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в сряда, че Вашингтон ще отвори посолство на Малдивите за първи път по време на петдневно пътуване до Азия, за да противодейства на възхода на Китай в региона.

"Отварянето на това съоръжение няма да се случи за една нощ, но си заслужава", каза Помпео на пресконференция в островния курорт близо до столицата на архипелага Мале.

"Правилно е да се направи. Вашата роля тук в Индо-Тихия океан и в международната общност е все по-важна", добави той.

Помпео посети и Шри Ланка, като коментира, че визията на САЩ е много различна от тази на "хищника" Китай. В обръщение на съвместна пресконференция със своя колега от Шри Ланка Динеш Гунавардена след двустранни разговори, той заяви, че САЩ и Шри Ланка споделят демократична визия, съобщават местни медии.

Всъщност силната суверенна Шри Ланка е положителен партньор на световната сцена и може да бъде маяк за свободен Индо-Тихия океан. Китайската комунистическа партия е хищник. САЩ идват по различен начин, ние идваме като приятел, каза Помпео.

Подчертавайки необходимостта от свобода на корабоплаването, държавният секретар каза, че американският бизнес превъзхожда китайските компании, които правят големи ходове в Шри Ланка. Тези американски компании са най-надеждните партньори на планетата. Те носят отговорност пред закона, прозрачност, коментира той.

Държавният секретар посети и Индия заедно с министъра на отбраната Марк Еспър за третото издание на диалога между САЩ и Индия 2+2 с техните колеги в Ню Делхи. Посещението на Помпео идва на фона на нарастващите набези на Китай в Шри Ланка. Китайската армия разтяга мускулите си в стратегически жизненоважния индо-тихоокеански регион, а също така участва в оспорвани териториални спорове както в Южнокитайско море, така и в Източнокитайско море.

В началото на този месец Индия, САЩ, Япония и Австралия се споразумяха да засилят координацията при създаването на свободен и отворен индо-тихоокеански регион. Посещението на Помпео се разглежда тук като част от усилията на САЩ, Шри Ланка да бъде на тяхна страна срещу Китай, пишат медиите в региона.

Пътуването му е две седмици след като мощна китайска делегация, водена от управляващия член на Политбюро на комунистическата партия Ян Джиечи посети Коломбо. Само ден преди посещението на Помпео в Коломбо, китайското посолство обвини САЩ, че се намесва в отношенията между Китай и Шри Ланка.

"Ние сме твърдо против САЩ да се възползват от посещението на държавния секретар, за да посеят и да се намесят в отношенията между Китай и Шри Ланка и да принудят и тормозят Шри Ланка, се посочва в изявление от посолството в понеделник. В него се казва, че Китай и Шри Ланка имат достатъчно мъдрост да се справят и не се нуждаят от трета страна, която да диктува.

Китай е един от най-големите инвеститори в различни инфраструктурни проекти в Шри Ланка.