САЩ отвори за туристи от 110 страни, без Европа и Китай

Актуални новини
13:34 - 09 Юни 2021
1982
САЩ отвори за туристи от 110 страни, без Европа и Китай

САЩ облекчиха условията за пътуване на американски граждани до повече от 110 държави и територии, като промениха оценките на риска за пренасяне на COVID-19, съобщи "Ройтерс".

За 61 държави рискът е понижен от най-опасното "ниво 4", като забраната за пътуване е заменена от препоръка да бъдат посещавани само от напълно ваксинирани. За други 50 държави индексът е свален до "ниво 2" или "ниво 1", като в тази група са Сингапур, Израел, Южна Корея, Исландия, Белиз и Албания.

България е преместена в "ниво 3", където още се намират Франция, Еквадор, Филипини, Индонезия, Малайзия, Южна Африка, Канада, Мексико, Русия, Испания, Швейцария, Турция, Украйна, Хондурас, Унгария, Полша, Дания и Италия.

Държавния департамент на САЩ сега ще преразгледа своите препоръки за пътуване, за да отрази промените.

Остава забраната за влизане в САЩ на всички неамерикански граждани, които през последните 14 дни са били в Китай, Обединеното кралство, Ирландия, Индия, Южна Африка, Бразилия, Иран и 26-те шенгенски държави.

Запитана защо Съединените щати поддържат ограниченията за пътуване, въпреки че някои страни сега имат ниски нива на инфекция, докато други с високи нива са освободени, директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски заяви, че въпросът е обект на "междуведомствен разговор и ние разглеждаме данните в реално време за това как трябва да продължим напред".