САЩ планират да се изтеглят от Сирия

САЩ
11:10 - 25 Януари 2024
1952
САЩ планират да се изтеглят от Сирия

Администрацията на Джо Байдън сериозно планира изтегляне на американските войски от Сирия. Това твърди американското списание Форин Полиси, което се позовава на служители в Белия дом и други ведомства в САЩ.

Според материала Байдън преразглежда военните си приоритети в региона след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 и последвалата военна кампания в Ивицата Газа. Напрежението и враждебността в целия Близък изток достигнаха много високо ниво, като бази на САЩ в Ирак и Сирия редовно са обстрелвани от проирански милиции и от йеменските бунтовници хути, подкрепяни от Иран.

Въпреки че не е взето окончателно решение за напускане на Сирия, четирима източници от министерствата на отбраната и на външните работи на САЩ заявяват пред Форин Полиси, че Белият дом вече не инвестира в поддържането на мисия, която възприема за "ненужна". В момента се провеждат активни вътрешни дискусии, за да се определи как и кога може да се осъществи изтеглянето - независимо от катастрофалния ефект, който този ход би имал върху влиянието на САЩ и съюзниците им в неразрешената и нестабилна криза в Сирия.

По-нататък в материала се говори за американското военно присъствие в Ирак. Изданието пише, че след като иракският министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани вече публично настоява за изтегляне на САЩ от собствената му страна, остава известна надежда, че присъствието на американските военни в Иракски Кюрдистан може да поддържа операциите за борба с "Ислямска държава" (ИДИЛ), включително в съседство в Сирия.

Преместването на координацията на борбата с ИДИЛ от Багдад в Ербил обаче ще доведе до усложнения, изостряйки вътрешнокюрдското напрежение между регионалното правителство на Масуд Барзани и свързаната с Кюрдската работническа партия (ПКК) администрация на Сирийските демократични сили (SDF) в Североизточна Сирия, което вероятно ще предизвика неблагоприятна турска намеса. 

При такъв сценарий Иран и неговите пълномощници несъмнено ще изострят атаките си срещу американските войски в Сирия, търсейки и тяхното изтегляне, посочва още Форин Полиси.

Някои представители на американското правителство понастоящем предлагат споразумение за сътрудничество между SDF и сирийското правителство за противодействие на ИДИЛ - това е очевиден път към изтегляне на САЩ.