САЩ плаши Русия с нови санкции заради Беларус

Политика
21:47 - 01 Септември 2020
2465
САЩ плаши Русия с нови санкции заради Беларус

Москва не се намесва във вътрешните работи на Беларус, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков пред РИА Новости.

Дипломатът отбеляза, че Москва зачита правото на жителите на републиката да решават проблемите си сами. Не за първи път САЩ се намесват във вътрешните работи на други държави „по най-безцеремонен и груб начин“, подчерта той.

„Американците не трябва да предупреждават никого, а да се погрижат да дадат възможност на беларусите да излязат от тази ситуация, както сами сметнат за добре“, добави Рябков.

С тези думи заместник-външният министър реагира на публикацията на Reuters, в която, позовавайки се на високопоставен американски чиновник, се съобщава, че Вашингтон може да наложи нови санкции срещу Москва в случай на "открита намеса" на Русия в ситуацията в републиката.

По-рано Владимир Путин обяви създаването на резерв от служители на реда за подпомагане на Беларус, който ще се използва при необходимост. Държавният глава отбеляза, че го е направил по молба на Александър Лукашенко. Президентът припомни, че Москва има задължения към Минск в областта на сигурността в рамките на Съюзната държава и Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ).