САЩ подкрепят действията на Чехия срещу Русия

Вчера Москва обяви 20 служители на дипломатическата мисия на Чехия за персона нон грата

Свят
13:14 - 19 Април 2021
1274
САЩ подкрепят действията на Чехия срещу Русия

САЩ изразиха подкрепата си към Чехия в твърдия ѝ отговор срещу подривните действия на Русия.

"Трябва да действаме твърдо в отговор на руските действия, които компрометират териториалната цялост, енергийната сигурност или критичната инфраструктура на нашите съюзници и партньори," написа в "Туитър" говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. 

Припомняме, че вчера Русия обяви 20 служители на дипломатическата мисия на Чехия за персона нон грата. Решението на Москва бе очаквано и дойде в отговор на подобни мерки срещу 18 руски дипломати.

Експулсирането на чехите предизвика най-големия спор между Чехия и Русия от падането на комунизма през 1989 г. Повод за конфликта са обвинения от страна на Чехия, че зад експлозията в склад за муниции през 2014 година, при който загинаха двама души, стоят руски шпиони.

В свое изявление премиерът Андрей Бабиш изтъкна, че налице са "ясни доказателства" за намесата на офицери от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) в трагичния инцидент, нещо което Москва определя като "безпочвени и абсурдни" твърдения.

Междувременно чешката полиция съобщи и че издирва руснаците Александър Петров и Руслан Боширов във връзка с разследването на отравянето на Скрипал през 2018 г.. Двамата са се намирали в Прага и Моравия през октомври 2014 г. Както сочат разкритията на международната разследваща група Bellingcat и руското издание The Insider, Руслан Боширов е фалшиво име, зад което се крие полковникът от ГРУ Анатолий Чепига, а Петров всъщност е офицерът от ГРУ Александър Мишкин. Двамата са основните обвиняеми за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал.

Заради конфликта чешките служби поискаха руската Росатом да бъде лишена от право на кандидатстване за обществена поръчка за милиарди евро за изграждане на АЕЦ заради риск за сигурността.

"Москва ще отвърне здраво," закани се министерството на външните работи на Русия.

Днес се очаква въпросът да бъде разгледан на среща на външните министри на ЕС.

Към момента Великобритания, Полша и НАТО застават изцяло на страната на Чехия.