САЩ подписва с Тайланд пакт за "стратегическа визия"

Банкок е най-старият съюзник на Вашингтон в Азия

Свят
12:37 - 10 Юли 2020
1246
САЩ подписва с Тайланд пакт за "стратегическа визия"

Началникът на генералният щаб на армията на САЩ генерал Джеймс Макконвил се срещна с премиера на Тайланд и началникът на армията в петък, при първото посещение на високо равнище от чуждестранна делегация в Тайланд, тъй като пандемията COVID-19 прекъсна международните пътувания, съобщава "Ройтерс".

Макконвил се срещна с министър-председателя Прают Чан-оча, а също и с началника на тайландската армия Апират Конгсомпонг и подписа Декларация за стратегическо визия, се казва в изявление на американското посолство, тъй като Вашингтон иска да успокои съюзниците за ангажиментите си в региона.

Текстът на изявлението не е публикуван, но посолството заяви, че ръководителите на двете армии Макконвил и Апират "обсъждат модернизация, оперативна съвместимост, съвместно обучение и доктрина".

САЩ се стремят да противодействат на влиянието на Китай в Югоизточна Азия и изпратиха два самолетоносача в Южнокитайско море, докато китайските военни провеждаха учения в близост до острови, за които претендира и Виетнам.

Тайланд е най-старият съюзник на Вашингтон в Азия, но отношенията бяха обтегнати от военен преврат през 2014 г., ръководен от тогавашния началник на армията Прают, който свали избраното гражданско правителство.

САЩ намалиха някои военни обмени с Тайланд, а Бангкок отговори, като установи по-тесни връзки с Китай.

Отношенията между САЩ и Тайланд се подобриха след общите избори през миналата година, които официално възстановиха гражданското управление, Прают спечели като цивилен лидер, което доведе до сделка с оръжие за бронетранспортьори от САЩ и леки атакуващи хеликоптери миналата година.

Прайют в петък също призна 2 млн. долара американска помощ за Тайланд, да се справи с коронавируса, според информация от кабинета му.