САЩ поканиха Тайван на официален форум

Този ход на американския президент Байдън ще разгневи Китай

САЩ
11:02 - 24 Ноември 2021
1768
САЩ поканиха Тайван на официален форум

Администрацията на американския президент Джо Байдън е поканила Тайван на планирана за следващия месец среща на върха за демокрацията - ход, който ще разгневи Китай, пише Ройтерс.

Реакцията на Пекин не закъсня - говорителят на китайската служба по въпросите на Тайван Жу Фънлян заяви, че включването на Тайван е "грешка" и че Народната република се противопоставя на "всяко официално взаимодействие между САЩ и китайския регион Тайван".

Събитието ще е първо по рода си и ще бъде своеобразен тест за обявената от Байдън цел да върне САЩ на лидерското място в глобалната политика. В списъка с покани на Държавния департамент за виртуалния форум на 9 и 10 декември има 110 участници. Китай и Русия не са включени. Тайван обаче присъства.

Поканата идва в момент, в който Китай засилва натиска върху страните да понижат или да прекъснат отношенията си с острова, който Пекин смята за своя територия. Самоуправляващият се Тайван пък заявява, че Народната република няма право да говори от негово име.

Острите различия по отношение на региона се проявиха и по време на виртуалната среща по-рано този месец между Байдън и китайския президент Си Дзинпин. Тогава Си каза, че стремящите се към независимост в Тайван и поддръжниците им в САЩ си "играят с огъня".

Предстоящата среща на върха има за цел да помогне за спиране на отстъплението от демокрацията и ерозията на правата и свободите по света, твърдят от Вашингтон.