САЩ поръчаха лекарство срещу COVID за $1 млрд.

Здраве
14:32 - 17 Ноември 2021
2386
САЩ поръчаха лекарство срещу COVID за $1 млрд.

САЩ подписаха в сряда договор с британската GSK и базираната в САЩ Vir Biotechnology за тяхното моноклонално антително лечение на COVID-19, на стойност 1 млрд. долара, съобщи Ройтерс.

Очаква се доставката да бъде осъществена до 17 декември, като САЩ ще могат да поръчат допълнителни количества през март. Не става ясно какво е поръчаното количество.

ЕС е резервирал до 220 хил. курса на лечение от медикамента, който се нарича сотровимаб (VIR-7831), но България няма да участва в общата покупка, тъй като правителството на Бойко Борисов пропусна срока за включване в обществената поръчка. Служебното правителство съобщи, че ще опита да сключи индивидуален договор с производителите.

Антителният коктейл сотровимаб е разрешен за спешна употреба в Съединените щати за предотвратяване на влошаване на леки и средно тежки случаи на COVID-19 при високорискови пациенти. Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за употреба от държавите членки, които желаят да го използват за спешна употреба, въпреки че все още предстои одобрение в целия ЕС.

Доказано е, че лечението с моноклоналния антителен коктейл на GSK и Vir намалява риска от хоспитализация или смърт със 79% при възрастни с лека до умерена форма на COVID-19. Приложението на терапията е под форма на инфузия или инжекция.

"Като се има предвид текущите доказателства, които демонстрират способността му да поддържа активност срещу тествани циркулиращи варианти на безпокойство, включително "Делта", ние сме уверени, че сотровимаб ще продължи да бъде важен", каза в изявление главният изпълнителен директор на Vir Джордж Скангос, цитиран от Ройтерс.

Лечението, наречено Xevudy, доведе до продажби от 175 млн. долара за GSK през първите девет месеца на 2021 г.