САЩ посочиха мотивите за затварянето мисията на Китай

Двете най-големи икономики в света влязоха в сблъсък на различни фронтове

Свят
14:20 - 22 Юли 2020
1556
САЩ посочиха мотивите за затварянето мисията на Китай

Държавният департамент на САЩ съобщи, че решението да затворят консулството на Китай в Хюстън е с цел защита на интелектуалната собственост и личните данни, информира АФП.

Говорител на департамента каза, че съгласно Виенската конвенция държавите "имат задължението да не се намесват във вътрешните работи" на приемащата държава.

Коментарите са направени на фона на визита на държавния секретар на САЩ в Копенхаген.

Американският представител подчерта, че САЩ няма да толерират китайски нарушения на суверенитета им и сплашване на американски граждани, нелоялни търговски практики, кражба на американски работни места и друго невиждано поведение.

Ние наредихме на Китай да затворят генералното консулство в Хюстън, за да защитим американската интелектуална собственост и личните данни на американците, каза говорителят, но не разкри подробности.

По-рано днес Китай съобщи, че САЩ са наредили да затворят консулството си в Хюстън, което е отворено за първи път през 1979 г., когато Китай установява дипломатически отношения с американците.

Двете най-големи икономики в света влязоха в сблъсък на различни фронтове, от търговията до пандемията от коронавирус, Хонконг, Синдзян и Южнокитайско море.