САЩ поздравиха Кипър за борбата с корупцията

САЩ
11:05 - 31 Октомври 2022
1326
САЩ поздравиха Кипър за борбата с корупцията

Кипър е извървял дълъг път в борбата с корупцията и прането на пари, като е постигнал ключови успехи във възстановяването на репутацията на страната, заяви на инвестиционен форум посланикът на САЩ на Острова на Афродита Джудит Гарбър.

Тя обаче добави, че "съмненията остават на много места", и каза, че "като бизнесмени разбирате, че веднъж разрушено, доверието трудно се възстановява", уточнява "Та Неа".

Джудит Гарбър, която имаше предвид потенциала за привличане на допълнителни американски инвестиции в Кипър, заяви, че инвеститорите от Съединените щати, както и навсякъде другаде, търсят предвидима, стабилна среда, с гаранции, че споразуменията и договорите ще бъдат спазени, и с ефикасни системи за разрешаване на спорове - чрез съдилища, медиация или арбитраж - при възникване на понякога неизбежни разногласия.

"Отдавна е принцип на американската икономическа дипломация, че нашите компании могат да се конкурират с най-добрите на всеки пазар, ако има честна конкуренция. А най-коварният фактор, който подкопава честната конкуренция, е корупцията", отбеляза тя. Тя добави, че е важно Кипър да предприеме мерки за справяне с рисковете от корупция и че тези стъпки ще укрепят доверието на чуждестранните инвеститори.