САЩ пращат на Киев системи земя-въздух

САЩ
10:03 - 11 Март 2022
3801
САЩ пращат на Киев системи земя-въздух

САЩ заявиха, че Украйна всъщност няма нужда от бойни самолети, за да се брани от руските атаки, но съобщиха, че смятат да ѝ доставят повече отбранителни системи земя-въздух, предаде Франс прес.

"Самолетите не са онова, от което имат най-вече нужда в момента украинските ни партньори", заяви пред журналисти говорителят на американската дипломация Нед Прайс.

Анализът на разрушенията, причинени от Русия в украински региони, показва, че те се дължат главно на ракети и артилерийски снаряди. Самолетите не са най-подходящи за отбрана от тези оръжия, обясни той.

Според Прайс украинската армия все още разполага с редица самолетни ескадрили, годни за летене. 

Той добави, че "ефикасността" на руската авиация е била "ограничена от наземните системи за противовъздушна отбрана" - ракети земя-въздух и портативни зенитни комплекси, по-специално Стингър, доставени от американците.

"Ще продължим да доставяме на нашите украински партньори системи земя-въздух" и "може би ще сме в състояние да им доставим още повече такива", допълни говорителят.

САЩ окончателно отхвърлиха в сряда предложението на Полша да предостави на американската армия своите изтребители МиГ-29, за да бъдат впоследствие предадени на Украйна, като сметнаха, че това би било "рисковано" и би могло да предизвика ескалация от страна на Русия.

Вашингтон не изключи изцяло възможността някоя страна от НАТО да достави изтребители на Киев, но това ще зависи от нейното "суверенно решение", подчерта Прайс, като намекна, че САЩ няма да подкрепят открито подобни действия.