САЩ пратиха атомна подводница в Персийския залив

В неделя бяха изстреляни осем ракети по международната зона в Багдад

Свят
12:52 - 22 Декември 2020
1778
САЩ пратиха атомна подводница в Персийския залив

В понеделник американската ядрена подводница USS Georgia е преминала Ормузкия пролив и навлязла в Персийския залив, придружена от два кораба за поддръжка на военноморските сили. Това стана известно благодарение на официално изявление на американския флот, съобщава Си Ен Ен.

Прави впечатление, че американското командване рядко съобщава за движенията на своите подводници. Но този път в изявлението на министерството се споменава не само местоположението на подводницата, но и нейните бойни способности, включително „способността да се носят на борда до 154 крилати ракети „Томахоук“, предназначени да унищожават наземни цели“, обръща внимание медията.

Появата на USS Georgia в региона се случва на фона на ескалиращо напрежение в отношенията между САЩ и Иран. Ден преди това държавният секретар Майк Помпео обвини милициите, подкрепяни от Ислямската република, в ракетно нападение над американското посолство в Багдад.

Освен това някои американски служители изразиха опасения, че Техеран може да използва годишнината от убийството на генерал Касем Сюлеймани за удар по Америка, отбелязва Си Ен Ен.

В неделя бяха изстреляни осем ракети по международната зона в Багдад, като бяха повредени сгради и автомобили в жилищен район близо до американското посолство. Комплексът на американското посолство претърпя незначителни щети, но никой от служителите на посолството не пострада. Иракските военни заявиха, че експлозия от снаряд близо до контролно-пропускателния пункт е отнела живота на местен войник.

„Съединените щати категорично осъждат последната атака на подкрепяни от Иран милиции срещу международната зона в Багдад“, заяви Помпео. „Пожелаваме на жертвите бързо възстановяване“.

В отговор говорителят на иранския външен министър Саид Хатибзаде разкритикува изявлението на Помпео, наричайки думите му „подозрителни“. Той припомни, че посолството на Ислямската република също се намира в международната зона, която е била подложена на ракетна атака, подчертава Си Ен Ен.