САЩ празнува Деня на независимостта

Тази година Доналд Тръм обеща по-пищна програма

Актуални новини
15:40 - 04 Юли 2019
2045
САЩ празнува Деня на независимостта

Днес САЩ отбелязва Деня на независимостта. Това е един от най-значимите национални празници за страната, а тази година ще бъде отбелязан още по-специално, обеща президентът Доналд Тръмп преди броени дни.

По време на американската революция се отделят тринадесетте американски колонии от Великобритания. На 2 юли 1776 г. Вторият континентален конгрес гласува предложението на Ричард Хенри Лий за отделяне на щатите от Британската империя. Два дни по-късно – на 4 юли, започва разглеждането на декларацията за независимост, чийто основен автор е Томас Джеферсън.

Тогавашният втори президент на щатите Джон Адамс заявява, че вторият ден от юли ще бъде най-запомнящият се момент в историята на Америка.

„Вярвам, че този ден ще бъде празнуван от идните поколения”, пише Адамс до съпругата си Абигейл.

Историците дълго време спорят дали декларацията наистина е подписана на 4 юли, въпреки че самите Томас Джеферсън, Джон Адамс и Бенджамин Франклин пишат, че са я подписали на този ден. Някои вярват, че тя е приета едва месец по-късно, на 2 август. Любопитен факт е, че Адамс и Джеферсън умират в един и същи ден - на 50-тата годишнина от подписването на декларацията. Двамата са съответно вторият и третият служил президент на САЩ след Франклин, отбелязва Би Ти Ви.

По традиция празненствата на този ден са пищни. Най-често хората се събират на открити площи, за да се насладят на фестивалната атмосфера и да наблюдават грандиозно шоу с фойерверки. Отделно във военните бази се почита т.н „поздрав към съюза” с 50 салюта – по един за всеки щат.

Тази година президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че празникът през 2019 г. ще е специален. Държавният г НОВОТО СТУДИО лава дори поиска участието на модерни танкове, които да преминат по улиците по време на парада.