САЩ предоставят на Палестина помощи за 316 млн. долара

Байдън ще обяви и програма за технологично развитие

САЩ
11:56 - 15 Юли 2022
1762
САЩ предоставят на Палестина помощи за 316 млн. долара

Байдън ще обяви и програма за технологично развитие

Американският президент Джо Байдън обяви пакет от помощи за Палестина в размер на 316 млн. долара в опит да съживи връзките между двете страни и да сътрудничи за постигане на мир между Израел и Палестина. Това се случи по време на посещението му в Близкия изток, съобщават Политико и Блумбърг.

Ако бъде одобрен от Конгреса, пакетът ще включва 100 млн. долара за болничната мрежа в Източен Йерусалим и още 200 млн. за Близкоизточната агенция на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, чието финансиране беше прекратено от САЩ по време на президентството на Доналд Тръмп.

Байдън ще обяви и програма за технологично развитие, включваща Израел и Палестина, която ще има за цел да създаде 4G мрежа в Палестина до края на 2023 г.

По-рано в четвъртък израелският министър-председател Яир Лапид заяви на съвместна пресконференция с Байдън в Йерусалим, че Тел Авив подава ръка за мир на арабските страни. Той помоли американския президент да предаде това послание на лидерите на Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, Оман и Ирак. Една от целите на посещението на президента на САЩ Джо Байдън в региона е да се създаде съюз, който да включва Израел и други арабски държави.

Байдън е на посещение в Близкия изток, а самолетът му кацна на летище "Бен Гурион" в Тел Авив в сряда следобед. По време на първата си обиколка в региона като президент на САЩ от 13 до 16 юли той ще посети освен Израел, още Западния бряг и Саудитска Арабия, където ще се срещне с противоречивия принц Мохамед бин Салман.

Припомняме, че вчера в Израел американският държавен глава обяви, че САЩ са готови да използват сила, за да спрат Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Заедно с Лапид подписаха документ, с който обединяват усилията си срещу Техеран.