САЩ предупредиха Скопие: Нови преговори с България няма да има!

Мицкоски упорито настоява, че "френското предложение" е "български диктат" и че условията могат да се предоговорят

Новини
13:35 - 01 Юли 2024
5269
САЩ предупредиха Скопие: Нови преговори с България няма да има!

Американският посланик в Скопие Анджела Агелер се обяви срещу идеята на новия македонски премиер Християн Мицкоски за преговори с България за промяна на условията за вписване на българите в конституцията, вече заложени в рамката за преговори с ЕС.

"Нека го кажа ясно... Договорите са сключени. Няма ново предоговаряне на Преспа, няма ново преговаряне за напредък към ЕС. Това е много ясно", каза Агелер в интервю за македонската секция на "Свободна Европа".

С думите си посланикът не изключи нуждата от още диалог по спорните теми със съседите, но даде да се разбере, че те трябва да са в рамките на постигнатите договорености. "Надяваме се, че тези стари употреби или терминологии може да бъдат изоставени и съседите, без значение кои, започвайки от Северна Македония, ще могат да водят важни разговори, които ще донесат полза на всички участващи. Надяваме се да видим това."

ВМРО-ДПМНЕ на Мицкоски като опозиция блокираше две години постигнатото между София и Скопие споразумение,

на база на предложение на френското европредседателство, позволило Северна Македония да започне преговори, ако впише българите в конституцията си. С него се сложи край на продължил над година и половина спор, след като България наложи фактическо вето на македонските европреговори.

Наблюдатели смятаха, че Мицкоски може да промени позицията си след изборите, щом дойде на власт (тъй като партията му дълго водеше в анкетите пред управлявалите преди това социалдемократи). И след формиране на кабинета обаче позицията му не се променя.

Мицкоски упорито настоява, че "френското предложение" (стъпило и на български, и на македонски предложения) е "български диктат" и че условията могат да се предоговорят.

"Има разлика, както знаем в страната ми, между това, което се е казвало в кампаниите, което се е казвало години наред, и което сега (е нужно - бел. ред.), за да се върви напред", каза Агелер, имайки предвид и предизвикателството, отправено към Преспанския договор от представители на властта, включително от президента Гордана Силяновска-Давкова. Същевременно приветства решението на Мицкоски сам да използва конституционното име на страната, когато се закле. "Много ни беше приятно да видим" това, каза тя.

България се назовава поименно във въпросите на интервюиращата Агелер Саня Васич, но не и в самите отговори на посланика. Тя отговаря, попитана дали САЩ насърчават нови македонско-български преговори.

Изчистване на преговорната позиция

Това стана дни след като новият външен министър Тимчо Муцунски повтори позицията на Скопие, че конституцията на страната може да бъде променена за добавяне на българите, но с клауза промяната да влезе в сила в деня на присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Муцунски използва първата си публична проява - на форум в Дубровник - за да каже в края на миналата седмица, че

искането на България било неочаквано и всяка година придобивало ново измерение.

Той даде да се разбере, че в тази позиция ВМРО-ДПМНЕ вижда т.нар. гаранции, че "българското" искане за промяна щяло да бъде последното (в действителност то е и европейско, тъй като залегна в преговорната рамка). "Искаме предвидимост, искаме да знаем, че това е последният двустранен въпрос пред нас", каза Мучунски и нарече подобен сценарий "рационален, европейски компромис". По думите му македонците много пъти били свидетели на двойните стандарти на европейските институции, но въпреки това остават проевропейски настроени, съзнавайки, че "няма по-добър вариант".

Откакто кабинетът на Мицкоски пое властта миналата седмица, не е представяна друга идея, която може да формира "преговорната позиция", желана от Скопие преди посещението на министър-председателя в Брюксел. Иззет Меджити от партньора на ВМРО-ДПМНЕ, коалиция ВЛЕН, обяви, че страната разговаря с "международния фактор" за "възможностите да има гаранции, че няма да има нови искания, докато трае процесът".