САЩ преговаря тайно с Русия?

Куриози
08:15 - 07 Ноември 2022
3447
САЩ преговаря тайно с Русия?

Президентът на САЩ Джо Байдън опитва да намери изход от войната в Украйна. А представители на неговата администрация са участвали в тайни преговори с Русия. За това пишат редица издания в САЩ.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, е разговорял с високопоставени руски представители с надеждата да се намали рискът войната в Украйна да прерасне в ядрен конфликт, твърди "Уолстрийт джърнъл".

Изданието цитира американски и съюзнически представители, които казват, че Съливан е имал поверителни разговори в последните месеци със съветника от Кремъл Юрий Ушаков и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Според "Вашингтон пост" пък неофициално Белият дом насърчава Киев за преговори с Москва.

Белият дом отказа коментар във връзка с информацията, а говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън заяви, че: "Хората твърдят много неща".

В петък Джейк Съливан каза по време на посещението си в Киев, че подкрепата на Вашингтон за Украйна ще остане "непоколебима и твърда" след междинните избори за Конгрес на 8 ноември.

"Ние признаваме острата нужда на противовъздушната отбрана на Украйна в този критичен момент, в който Русия и руските сили засипват с дъжд от ракети и ирански дронове гражданската инфраструктура на тази страна", каза Съливан на пресконференция в украинското президенство.

Вестник "Вашингтон пост" пък писа, че администрацията на Байдън неофициално насърчава украинските лидери да дадат знак, че са отворени за преговори с Русия и да се откажат от публичния си отказ да се ангажират в мирни преговори докато президентът Владимир Путин не бъде отстранен от власт.

Изданието цитира неназовани източници, запознати с обсъжданията, че искането на американски длъжностни лица не цели тласкане на Украйна към масата за преговори, а е пресметнато усилие да се гарантира, че Киев ще запази подкрепата на други държави, чиито електорати се притесняват, че войната ще се разпалва още дълги години.

Изданието пише, че американските служители споделят оценката на своите украински колеги, че за момента Путин не се отнася сериозно към преговори, но признават, че забраната на украинския президент Володимир Зеленски да се преговоря с него, е предизвикала загриженост в части от Европа, Африка и Латинска Америка, където последиците от войната върху цените на храните и горивото се усещат най-остро.

"Умората от случващото се в Украйна е реална за някои от нашите партньори", цитира вестникът неназован американски източник.