САЩ приближава Деня на ковид независимостта

Актуални новини
09:23 - 05 Юли 2021
2439
САЩ приближава Деня на ковид независимостта

Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ са по-близо от всякога до обявяването на независимостта си от коронавируса, информира "Франс прес".

Думите му бяха изнесени в реч пред 1000 гости на южната морава в Белия дом, в която държавният глава сравни обявяването на независимост от Британската империя през 1776 г. с бързото възстановяване на страната от коронавируса и неговите последици.

"Преди 245 години обявихме своята независимост от един далечен крал. Днес сме по-близо от всякога до това да обявим независимостта си от смъртоносния вирус", изтъкна той пред военни, лекари и други служители на първа линия в борбата с пандемията, които бяха поканени на пищно барбекю в градината на Белия дом.

"Взехме надмощие над вируса", увери Байдън, но предупреди: "Не ме разбирайте погрешно. COVID-19 не е победен. Всички знаем какви мощни варианти се появиха, като Делта варианта".

Президентът отдаде почит на хората, загубили живота си заради COVID-19, които към този момент наброяват 600 000 души и изтъкна, че ваксинирането е "най-патриотичната възможна постъпка", която всеки американец трябва да направи.

Байдън искаше 70% от всички възрастни в САЩ да получат поне една доза до 4 юли за отбелязването на Деня на независимостта. Но досега само 67 на сто или 173 млн. души са получили поне първата си доза според данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Около 58% от всички възрастни пък вече са напълно ваксинирани, което означава две дози от ваксините на Pfizer/BioNTech или Moderna, или една доза от еднодозовия препарат на Johnson & Johnson.

По отношение на общото население от около 330 млн. души, 55% са получили поне първата инжекция. Средно на ден обаче се ваксинират около 1 млн. души - значително по-малко от повече от 3 млн. души в разгара на американската кампания за ваксинация преди няколко месеца.