САЩ приеха да ни намалят цената на Ф-16

Американците депозираха конкретна оферта за осемте изтребители

Политика
16:22 - 17 Юни 2019
4324
САЩ приеха да ни намалят цената на Ф-16

САЩ официално представиха на българското военно министерство проект на договор за закупуването на осем изтребители F-16 Block 70, съобщиха от американското посолство у нас. В проекта на оспоразумението е включено и въоръжение, поддръжка на техниката и обучение на пилотите.

"Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили. Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания", се казва в съобщение до медиите, изпратено в понеделник от посолството.

Американците сложиха таван на сделката от близо 3 млрд. лева, но военното министерство съобщи, че очаква конкретната оферта да е за около 2.1 млрд. лева. Източници от министерството потвърдиха, че цената е значително под тавана и твърдят, че има възможност при преговорите, които ще последват, тя да падне още малко. Според информатор на Lupa.bg, предложената цена била коригирана с около 22% надолу.

От МО обясниха неотдавна, че разходите за българската страна при сделката може да се окажат по-високи в сравнение на поръчките за други страни, тъй като ще се наложи да бъде изградена инфраструктура за новите машини, с каквато други страни вече разполагат.

Правителството вече  обяви готовност да изплати изтребителите F-16 Block-70 наведнъж, а не разсрочено, както се надяваше досега. Първоначалните планове на кабинета бе сделката да стане факт още през юли, но не се знае дали това ще бъде възможно, защото по закон трябва да мине и през парламента. МО очаква, ако България на по-късен етап закупи още 8 изтребители, какъвто е проектът, да получи по-добри условия от сегашните. Подобни сигнали вече дойдоха от фирмата производител "Локхийд Мартин".

Изборът на САЩ и "Локхийд Мартин" бе остро атакуван от БСП и президента Румен Радев, а евентуална сделка трябва да мине отново през парламента.