САЩ призоваха Косово и Сърбия да намалят напрежението

САЩ
14:51 - 07 Ноември 2022
1949
САЩ призоваха Косово и Сърбия да намалят напрежението

Съединените американски щати оценяват последните събития около отношенията между Косово и Сърбия като обезпокоителни и излагащи на риск важния напредък, постигнат в диалога между двете страни, подпомаган от ЕС, съобщи КосоваПрес, като се позова на говорител на американското посолство в Прищина.

Съединените щати се присъединяват към ЕС в призива си към представителите на Сърбия и косовските сърби да спазват задълженията си за диалог и да се върнат в косовските институции. По думите му „оттеглянето на косовските сърби от институциите на Косово не е решение на настоящите спорове и има потенциал да ескалира допълнително напрежението на място.“

Американският говорител в Прищина обяви също, че за САЩ и двете страни носят отговорност за гарантирането на мира и стабилността на местно ниво. Той подчерта, че САЩ отново настояват за отлагане на прилагането на решението за регистрационните номера и за започване на преговори за формиране на съюз на общините със сръбско мнозинство (Съюз на сръбските общини /ССО/). 

Той призова също Косово и Сърбия да изберат пътя на диалога и да се въздържат от действия, които водят до насилие и конфронтация, като подчерта, че Съединените щати напълно подкрепят усилията на ЕС да продължи да улеснява преговорите. 

Говорителят на американското посолство посочи, че и Косово, и Сърбия трябва да покажат, че са готови да търсят решения по конструктивен начин и да спазват ангажиментите си, поети в диалога, подпомаган от ЕС, информира БТА.

„Действия като палежи на автомобили или сплашваща реторика са неприемливи и ще предизвикат подходящ отговор от международната общност... Всички замесени трябва да предприемат стъпки за намаляване на напрежението и гарантиране на мир и стабилност на местно ниво. Действията и реториката, които увеличават възможността за насилие, излагат на ненужен риск животите на невинни хора и тези на международните мироопазващи сили на място“, каза той.