САЩ разполагат допълнителна военна мощ в Близкия изток

Марката е наречена отбранителна с цел деескалация на напрежението в региона

САЩ
09:12 - 05 Август 2024
828
САЩ разполагат допълнителна военна мощ в Близкия изток

САЩ разполагат допълнителна военна мощ в Близкия изток като отбранителна мярка с цел деескалация на напрежението в региона, заяви заместник-съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джонатан Файнър.

Напрежението в региона се увеличи след убийството в сряда на Исмаил Хания, лидер на палестинската ислямистка групировка "Хамас", в Техеран, ден след като израелски удар в Бейрут уби Фуад Шукр, висш военен командир от ливанската групировка "Хизбула". И двете групировки са подкрепяни от Иран.

Нарастват опасенията, че войната на Израел срещу палестинските бойци в Газа, която започна през октомври миналата година след нападения срещу еврейската държава, може да прерасне в по-широк близкоизточен конфликт, посочва Ройтерс. Иран и "Хамас" обвиняват Израел за убийството на Хания в иранската столица и заедно с "Хизбула" се заканиха да си отмъстят. Израел към момента нито е поел, нито е отрекъл отговорност за убийството.

Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън днес ще свика екипа си по национална сигурност в ситуационната зала, за да обсъди развитието на ситуацията в Близкия изток. Освен това Байдън ще разговаря и с йорданския крал Абдула.

В петък Пентагонът заяви, че ще изпрати в региона допълнителни изтребители и военни кораби на военноморските сили на САЩ.

"Целта като цяло е да се намали напрежението в региона, да се възпрат и отблъснат тези атаки и да се избегне регионален конфликт", заяви Файнър в предаването "Фейс ъф Нейшън" (Face of Nation) по телевизия Си Би Ес (CBS). САЩ и Израел се подготвят за всяка една възможност, добави той.