САЩ разположиха бомбардировачи B-2 в Европа

Разгърнатите бомбардировачи принадлежат към 509-то и 131-о крила на ВВС на САЩ

Свят
11:45 - 10 Март 2020
2345
САЩ разположиха бомбардировачи B-2 в Европа

Европейското командване на въоръжените сили на САЩ обяви прехвърлянето на бомбардировачи B-2 Spirit във въздушната база Лажес, разположена на португалските Азорски острови в Атлантическия океан, съобщава "Еър Форс Таймс".

"Самолетите ще извършват операции в различни военни съоръжения в зоната на отговорността на европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Разполагането на стратегически бомбардировачи в Европа осигурява на членовете на екипажа запознаване с театъра на военните операции и демонстрира ангажираността на САЩ към съюзници и партньори", се казва в прессъобщението.

Разгърнатите бомбардировачи принадлежат към 509-то и 131-о крила на ВВС на САЩ, разположени във въздушната база Уитман в Мисури. Военното командване на САЩ не уточнява колко самолета са разгърнати.

Докато са в Европа, бомбардировачите ще провеждат летателна интеграция и летателно обучение.

"Интегрирането с нашите съюзници по НАТО и партньори, както и с други военновъздушни сили и съвместни звена на САЩ, допринася за нашите готови сили и ни позволява да изградим трайни и стратегически отношения, необходими за справяне с широк спектър от глобални предизвикателства", обясняват от EUCOM.

KC-10 от 305-то крило за въздушна мобилност на съвместна база McGuire-Dix-Lakehurst в Ню Джърси заредиха бомбардировачите във въздуха, докато прелитаха над Атлантическия океан.

Последният път, когато B-2 бяха разположени в Европа е през август, когато специална група от 509-та пристигна в RAF Fairford в Англия.