САЩ разследват изпуснат ли е COVID-19 от китайска лаборатория

Актуални новини
17:33 - 24 Май 2021
5563
САЩ разследват изпуснат ли е COVID-19 от китайска лаборатория

Трима изследователи от китайския институт по вирусология в град Ухан са потърсили болнична медицинска помощ през ноември 2019 г., месец преди Китай да съобщи за първите случаи на COVID-19. Това съобщи вчера в. "Уолстрийт джърнъл" като се позова на доклад на американското разузнаване, съобщава "Ройтерс".

Вестникът пише, че неоповестеният досега доклад, който дава нови подробности колко са засегнатите учени, кога са боледували и кога са били хоспитализирани, може да даде допълнителна тежест на призивите за по-широко разследване дали вирусът на COVID-19 е бил изпуснат от лаборатория.

Вестникът посочва, че настоящи и бивши високопоставени служители, запознати с тази информация, са изразили широк кръг от мнения за силата на подкрепящите доклада доказателства, а един от тях е изтъкнал, че се налага "по-нататъшно разследване и допълнително потвърждение", предаде БТА. 

За първите случаи на заболяването, което по-късно стана известно като COVID-19, беше съобщено в края на декември 2019 година. Те бяха в централния китайски град Ухан, където се намира модерна лаборатория за изследване на коронавирус.Китайски учени и високопоставени служители последователно отхвърляха хипотезата за изтичане от лаборатория.

Те казваха, че вирусът SARS-CoV-2  може да е се е разпространявал в други региони, преди да достигне Ухан и може да е проникнал в Китай от друга държава чрез доставки на вносна замразена храна или чрез търговия с диви животни.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян каза днес, че е "напълно невярно", че трима членове на персонала на уханския институт по вирусология са били болни.

Чжао подчерта, че САЩ продължават да лансират теорията за изтичане от лаборатория и зададе въпроса дали ги е грижа за проследяването (на произхода заразата), или просто се опитват да отклонят вниманието.