САЩ решени да убедят Лукашенко да се оттегли

Лавров обяви, че Европейският съюз все по-често проявява склонност да оказва натиск

Свят
11:43 - 04 Септември 2020
911
САЩ решени да убедят Лукашенко да се оттегли

"Трябва да се опитаме да убедим Александър Лукашенко, че не може да бъде президент на Беларус при създалите се обстоятелства." Такова мнение изрази Джим Гилмор - постоянният представител на Съединените щати в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в интервю за Форин Полиси.

"Това, което сме длъжни да направим тъкмо в този момент, е да откажем Лукашенко да продължи да стои начело на държавата. Той смята, че може да фалшифицира изборите, а след това по жесток начин да потисне недоволството в народа - това е недопустимо!" - подчертава Гилмор.

Освен това допълва, че продължава да е "дълбоко обезпокоен" от една възможна намеса на Русия във вътрешните дела на Беларус с цел да се окаже подкрепа на Лукашенко.

Преди дни Джордж Кент - заместник-помощник на държавния секретар, отговарящ за отношенията с Европа и Евразия, заяви, че според него руско-американските отношения могат да се влошат още повече при една "открита силова намеса" на Русия в делата на Беларус. Кент подчерта, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е "естествен посредник" между беларуските власти и опозицията.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Европейският съюз, следвайки примера на САЩ, все по-често проявява склонност да оказва натиск в международните отношения - нещо, което е недопустимо от гледна точка на международното право. Руският външен министър обърна внимание, че западните страни са си измислили формулировката "ред, основан на правила", при която правилата се променят в зависимост от всеки конкретен случай и по-конкретно в зависимост от интересите и нуждите на западните партньори. И именно заради това най-често между западните държави се създават коалиции от съмишленици.