САЩ: Русия нарушава ярдения договор "Нов старт"

Двете държави все още притежават заедно около 90% от световните ядрени бойни глави

САЩ
08:55 - 01 Февруари 2023
2342
САЩ: Русия нарушава ярдения договор "Нов старт"

Съединените щати обвиниха Русия, че нарушава договора "Нов СТАРТ" (New Start), последният основен стълб на контрола на ядрените оръжия между двете страни след Студената война, предаде "Гардиън".

Според САЩ Москва отказва да разреши инспекционни дейности на своя територия. Договорът, който влезе в сила през 2011 г. и беше удължен през 2021 г. с още пет години, ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които Съединените щати и Русия могат да разположат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи, за да ги доставят.

Двете държави, които по време на Студената война бяха ограничени от мрежа от споразумения за контрол на въоръженията, все още притежават заедно около 90% от световните ядрени бойни глави. Вашингтон се стреми да запази договора, но усложнените от нахлуването в Украйна връзки с Москва усложняват задачата.

"Отказът на Русия да улесни инспекционните дейности пречи на Съединените щати да упражняват важни права съгласно договора и застрашава жизнеспособността на американско-руския контрол върху ядрените оръжия", каза говорител на Държавния департамент в коментари по имейл, пише британското издание.

През август Москва спря сътрудничеството с инспекциите по договора, като обясни решението си с ограниченията за пътуване, наложени от Вашингтон и неговите съюзници, но каза, че все още се придържа към разпоредбите на договора.

Преговорите между Москва и Вашингтон за подновяване на инспекциите в рамките на "Нов СТАРТ" трябваше да се проведат през ноември в Египет, но Русия ги отложи, като обвини Съединените щати в "токсичност и враждебност". Никоя от страните не е определила нова дата.

В понеделник Русия каза на Съединените щати, че договорът може да изтече през 2026 г. без подмяна, тъй като според нея Вашингтон се опитва да нанесе "стратегическо поражение" на Москва в Украйна.

Руският президент Владимир Путин отправи зле прикрити заплахи за използване на ядрени оръжия в Украйна, съживявайки страховете от ерата на Студената война за апокалиптична война. Малко след като встъпи в длъжност, Байдън удължи "Нов СТАРТ" с пет години до 2026 г. и така да де време за преговори, като същевременно запази смятания от администрацията за важен съществуващ договор.