САЩ: Русия ще получи няколкостотин дрона от Иран

Актуални новини
15:51 - 16 Юли 2022
4007
САЩ: Русия ще получи няколкостотин дрона от Иран

Руски служители са посетили летище в Централен Иран най-малко два пъти през последните седмици, за да видят бойни дронове, които Москва иска да придобие за продължаващата война в Украйна.

Това твърди Белият дом, цитиран от "Асошиейтед прес".

Администрацията на Джо Байдън публикува разузнавателните данни в момент, когато предстои американският държавен глава да се срещне с лидерите на шест арабски страни от Персийския залив, включително Египет, Йордания и Ирак.

Очаква се Байдън да изложи визията си за Близкия изток преди приключването на последния етап от четиридневното си пътуване, предназначено да укрепи позициите на САЩ и да обедини региона срещу Иран.

Белият дом съобщава, че Иран е показал дроновете на руски официални лица на летище Кашан на 8 юни и 15 юли. Вашингтон публикува и сателитни изображения на дронове Shahed-191 и Shahed-129, които са в полет, докато транспортен самолет на руската делегация е на земята.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че страната му има информация, че иранското правителство се готви да предостави на Русия няколкостотин дрона.

"Според нас на официална руска делегация наскоро бе направена демонстрация на ирански безпилотни летателни апарати, способни да извършват атаки. Публикуваме тези изображения, заснети през юни, които показват ирански дронове, които руската правителствена делегация е видяла този ден", добави той. По негови думи това предполага продължаващ руски интерес към придобиването на ирански безпилотни летателни апарати, способни да извършват атаки.