САЩ: Русия завладява Черно море, не давайте пристанища на Китай

Топ
11:44 - 22 Октомври 2020
1993
САЩ: Русия завладява Черно море, не давайте пристанища на Китай

Русия постепенно завладява контрола над Черно море и провокациите и агресивните действия на Москва принуждават САЩ и България да предприемат съвместни действия в района.

Това обяви помощник държавният секретар на САЩ Кларк Купър, който е на посещение в София в изказване пред журналисти и дипломати.

Руските заплахи са както по въздух, така и по море, допълни той. И има реална опасност да бъде ограничена свободата на корабоплаването в Черно море - не само на военни, но и на търговски кораби, предупреди Купър.

Русия постепенно увеличава и военното си присъствие в района като се е съсредоточила не само към Украйна и Крим, но е сериозна заплаха и за по-малките страни в района, добави той.

За да отговорим на заплахите на Русия в Черно море, САЩ са твърдо решени да изградят и развият заедно с България военноморския координационен център във Варна и той да стане част от инфраструктурата на НАТО, категоричен бе Купър.

България трябва да увеличи и военноморския си капацитет, заяви помощник-държавният секретар на САЩ.

Китай също има интерес към завладяване на Черно море, каза още Купър. Политиката на Пекин обаче е да контролира главно търговските пристанища. В последните години има засилен интерес от Китай за инвестиции главно в пристанище Варна покрай инициативата за връзки "Един пояс, един път".

Не давайте пристанища на Китай - дадете ли им контрола върху пристанище, губите от националния си суверенитет, предупреди Купър.

Част от програмата на американския дипломат е била оглед на военни бази в България, в които САЩ биха инвестирали в инфраструктура, за да се задълбочи военното сътрудничество, добави още той.