САЩ с доклад за "Чернобил" : Русия крие броя на жертвите на аварията

Много от работниците са загинали веднага, пише в документа

Свят
22:19 - 19 Август 2019
1223
САЩ с доклад за "Чернобил": Русия крие броя на жертвите на аварията

Броят на жертвите е значително по-голям от официалния. Това става ясно от публикувания от Националният архив по сигурността на САЩ класифициран доклад на разузнаването за аварията в "Чернобил", съобщава РИА Новости.

Съгласно доклада от 2 май 1986 г., адресиран до държавния секретар на САЩ Джордж Шулц от заместника му Мортън Абрамовиц, се отбелязва, че в първите дни след аварията в "Чернобил" американските разузнавателни агенции предполагат за смъртта на повече хора, отколкото се твърди от СССР.

Като аргумент са дадени данни за броя на работниците във всеки от реакторите. Според твърденията на руската страна през нощта са били дежурни между 25–35 души, а през деня около 100. „Тъй като 3-ти и 4-ти силови агрегати са разположени близо един до друг, броят на хората около реактора през деня може да е достигал до 200 души, а през нощта – 70”, пише обаче в документа на Националния архив на САЩ, цитира НТ.

Абрамовиц отбелязва, че, съдейки по снимките, всички, които са били в близост до четвъртия енергиен блок, работниците или са загинали веднага, или са получили смъртоносни дози радиация. Документът е публикуван във връзка с излизането на книга от журналист и бивш член на Президентския съвет при Борис Елцин - Алла Ярошинская. В допълнение към него тя включва записи от дневници, доклади от заседания на Политбюро на ЦК на КПСС и други материали.