САЩ с нов опит да прекратят конфликта в Близкия изток

САЩ
11:25 - 10 Юни 2024
1033
САЩ с нов опит да прекратят конфликта в Близкия изток

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Египет и Израел в момент, когато Вашингтон се опитва да увеличи натиска върху "Хамас" и Израел за постигане на примирие в Газа и да гарантира, че войната няма да се разпространи в Ливан, предаде Ройтерс.

Това е осмото посещение на високопоставения дипломат в региона, откакто на 7 октомври бойци на "Хамас" нападнаха Израел, предизвиквайки най-кървавия епизод в продължаващия от десетилетия израелско-палестински конфликт. След като посети Египет и Израел през седмицата Блинкън ще продължи обиколката си в Йордания и Катар.

По време на визитата си в Кайро Антъни Блинкън ще се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, преди да отпътува към Израел, където ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, информира БТА.

Визитата на американския дипломат ще се осъществи след като на 31 май президентът на САЩ Джо Байдън обяви триетапно предложение за окончателно прекратяване на огъня от страна на Израел, освобождаване на израелските заложници и палестинските затворници и възстановяване на Газа.

Междувременно преди започването на обиколката на Блинкън високопоставен служител на "Хамас" призова САЩ да окажат натиск върху Израел да прекрати войната в Газа, за да бъдат задействани усилията за прекратяване на огъня.

Призоваваме администрацията на САЩ да окаже натиск върху окупацията, за да спре войната в Газа, а движението "Хамас" е готово да реагира положително на всяка инициатива, която осигурява прекратяване на войната, заяви високопоставеният представител на движението Сами Абу Зухри.