САЩ с нов пакет от 450 милиона долара военна помощ за Украйна

Новини
07:45 - 24 Юни 2022
2329
САЩ с нов пакет от 450 милиона долара военна помощ за Украйна

Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че в помощта са включени още четири системи за залпов огън "Хаймарс", артилерийски снаряди и патрулни лодки. Украинската страна вече е получила четири ракетни установки, съобщи по-рано министърът на отбраната Олексий Резников.

С новия транш общият размер на американската военна помощ за Украйна от началото на инвазията надхвърля 6 милиарда долара. 

Междувременно в изявление на Европейския съвет бе отправен призив към Русия незабавно да спре атаките срещу селекостопански съоръжения на украинска територия, да прекрати отнемането на зърнени култури и да разблокира Черно море и по-специално пристанището в Одеса. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подкрепя позицията за осигуряване на едновременен достъп до световните пазари на храни от Русия и Украйна. Това е изтъкнал официалният представител Стефан Дюжарик пред ТАСС. По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Гутериш се опитва първо да се споразумее за износа на украинско зърно, а след това на руско.