САЩ с нови санкции срещу Русия и Беларус

Актуални новини
19:22 - 15 Март 2022
2959
САЩ с нови санкции срещу Русия и Беларус

САЩ наложиха днес нови санкции на руснаци, обвинени в сериозни нарушения на човешките права, и въведоха нови мерки срещу беларуския президент Александър Лукашенко, засилвайки натиска върху Москва и близкия й съюзник на фона на войната в Украйна, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Финансовото министерство на САЩ съобщи, че налага санкции на четири физически лица и едно юридическо лице. Те са обвинени, че са участвали в прикриване на събития, свързани със смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски, или са свързани с нарушения на човешките права на правозащитника Оюб Титиев, съобщава БТА.

Засегнатите са московска съдийка, трима чеченски представители и чеченско министерство. Освен това финансовото министерство на САЩ въвежда нови санкции срещу Лукашенко, които засягат и съпругата му.

Това са най-новите санкции срещу Москва след нахлуването в Украйна преди близо три седмици. Обявените днес мерки показват, че САЩ ще продължат да налагат конкретни мерки, които имат сериозни последствия на тези, които участват в корупция или са свързани с големи нарушения на човешките права”, заяви Андреа Гатски, ръководител на отдела за контрол на чуждестранни активи в министерството на финансите на САЩ. “Осъждаме руските нападения срещу хуманитарни коридори в Украйна и призоваваме Русия да спре непровокираната си жестока война срещу Украйна”.

Руският адвокат Магнитски беше арестуван през 2008 г., след като обвини чиновници в участие в мащабна данъчна измама. Той умря в московски затвор през 2009 г., след като се оплака, че е бил малтретиран.

През 2018 г. Оюб Титиев, ръководител на клона на правозащитната организация “Мемориал” в Чеченската република, беше задържан и обвинен в притежание на наркотици. Той заяви, че полицаите са му подхвърлили дрогата по време на обиск. Титиев беше осъден на 4 години затвор.

Днес Държавният департамент на САЩ обяви и санкции срещу 11 представители на руското министерство на отбраната в отговор на нашествието в Украйна.