САЩ с нови санкции срещу Северна Корея

САЩ
11:14 - 01 Декември 2022
1292
САЩ с нови санкции срещу Северна Корея

САЩ работят върху нов пакет от санкции срещу Северна Корея. Това заяви американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан, съобщава Ройтерс.

Пхенян продължава със забраненото разработване на ракети и сигнализира за възможен нов ядрен опит.

Имаме нов набор от санкционни мерки, които идват, докато говорим", каза той на конференция в Сеул. Съливан, който говори чрез видео връзка на живо, не даде подробности, но подчерта, че Вашингтон се е ангажирал да използва натиск и дипломация, за да примами Северна Корея да се откаже от ядрения си арсенал.

"Северната звезда" на политиката на Джо Байдън за Северна Корея е денуклеаризацията на Корейския полуостров и тя остава непоколебима в преследването на тази цел, допълни съветникът.

Северна Корея заяви, че денуклеаризацията не е на масата и обвини Съединените щати и техните съюзници, че водят "враждебни" политики, включително санкции, които не са й оставили друг избор освен да увеличи армията си.

По думите на Съливан Вашингтон няма лоши намерения спрямо Северна Корея и е отворен за преговори без предварителни условия. Пхенян отхвърли това предложение, поясни той.

Последният кръг от санкции на САЩ през октомври бяха насочени към две регистрирани в Сингапур компании и фирма, регистрирана на Маршаловите острови, които според Вашингтон подкрепят оръжейните програми на Пхенян.