САЩ с още $275 млн. военна помощ за Украйна

Очаква се Пентагонът да добави и ракети за HIMARS

Украйна
11:40 - 09 Декември 2022
1241
САЩ с още $275 млн. военна помощ за Украйна

САЩ се готвят да изпратят на Украйна нов пакет с военна помощ на стойност 275 млн. долара, предлагащ нови възможности за поразяване на дронове и укрепване на противовъздушната отбрана. Това гласи документ, цитиран от "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".

Пакетът може да бъде обявен още в петък. Подробностите за включеното оборудване за борба с дронове и за ПВО обаче не могат да бъдат определени. Очаква се Пентагонът да добави и ракети за HIMARS, произведени от Lockheed Martin, 155-милиметрови боеприпаси, военни автомобили Humvee и генератори.

Съдържанието и размерът на пакетите с помощи могат да се променят до подписването им от президента, уточняват от "Ройтерс". Тези 275 млн. долара ще бъдат покрити от президентските правомощия, които позволяват на САЩ бързо да прехвърлят отбранителни продукти и услуги от запасите без одобрението на Конгреса, когато това е в отговор на извънредна ситуация.

За да се противопоставят на многобройните руски атаки в Украйна, САЩ изпратиха на Киев усъвършенствани противовъздушни системи NASAMS, които работят на фронта от няколко седмици. По-рано Вашингтон обяви, че изпраща и ракети-прехващачи HAWK и четири системи за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие Avenger, които използват ракети Stinger. Съюзниците на САЩ също изпращат системи за противовъздушна отбрана на Киев.

След руското нахлуване в Украйна на 24 февруари, което Москва нарича "специална военна операция", САЩ са изпратили на Киев помощ за отбрана на стойност около 19,1 млрд. долара.

В четвъртък американските законодатели гласуваха да предоставят на Украйна поне 800 млн. долара допълнителна помощ през следващата година.