САЩ с първи тестове на ваксина срещу SARS-CoV-2

Общество
11:45 - 16 Март 2020
3094
САЩ с първи тестове на ваксина срещу SARS-CoV-2

В САЩ ще проведат първия клиничен тест на различни ваксини срещу коронавирус SARS-CoV-2 при хора: вече има доброволци. Тестовете ще започнат днес, 16 март, в базирания в Сиатъл здравен изследователски институт „Кайзер Перманенте“ във Вашингтон, пише АП с позоваване на анонимен служител.

За тестове са избрани 45 млади и здрави доброволци. Ще им бъдат дадени различни дози ваксини, разработени от NIH (Национален здравен институт на САЩ и Moderna Inc. Хората няма да бъдат заразени: ваксината не притежава самия вирус.

Целта е да се гарантира, че ваксините не причиняват смущаващи странични ефекти и да се постави началото на мащабни изпитвания.

Десетки изследователски групи по света сега се стремят да създадат ефективна ваксина. Някои лекари дори се опитват да намерят „временна ваксина“: тази, която ще осигури защита за месец или два, докато се разработва дългосрочна защита.

Подобно проучване ще бъде проведено в Китай и Южна Корея. В КНР се тества комбинация от анти-ХИВ лекарства върху вируса, както и ремдезивир, лекарство, предназначено да се бори срещу Ебола. В Съединените щати медицинският център на Университета в Небраска също тества ремедезивир при хора със COVID-19.