САЩ са готови да изпратят още военна помощ на Израел

САЩ
16:12 - 13 Октомври 2023
2168
САЩ са готови да изпратят още военна помощ на Израел

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза в петък, че Пентагонът е готов да разположи повече военна помощ за Израел, докато израелските сили се подготвят за вероятно нахлуване в Газа в отговор на опустошително нападение от екстремистката групировка Хамас.

Остин каза, че боеприпаси, способности за противовъздушна отбрана и друго оборудване и ресурси "бързо се движат" към най-близкия близкоизточен съюзник на Вашингтон. Израел обеща да смаже Хамас, палестинското ислямистко движение, което управлява Газа.

"Министерството на отбраната на САЩ е напълно готово да разположи допълнителни средства, ако е необходимо", каза Остин на пресконференция в Тел Авив с израелския си колега Йоав Галант.

Израел започна най-тежката си бомбардировка по ивицата Газа, след като Хамас извърши безпрецедентна и шокираща трансгранична атака в Южен Израел на 7 октомври.

Отговорът на Израел, който вече включваше хвърляне на хиляди бомби върху Газа, се очаква да се засили, докато подготвя възможно наземно нападение срещу тясната, гъсто населена крайбрежна ивица.

Остин предупреди, че е време за "решаване", а не за "отмъщение".

Той добави, че Съединените щати възнамеряват да застанат рамо до рамо с Израел във войната му срещу Хамас, като в същото време продължават да подкрепят Украйна в борбата й срещу руската инвазия.